Det är mycket snack om transformation i organisationer nu för tiden. Nästan alltid med koppling till digitalisering. Digital transformation. Jo, tjena.
Jag tycker ofta det finns en ganska slarvig hantering av begrepp i organisationer. Det här är inte första gången. Och lär inte vara sista. Det är som att när det stora trenderna drar in och flockbeteendet tilltar så försvinner lite för mycket av det goda omdömet.
Fundera gärna på ordet transformation. Om du finns i näringslivet använder du det säkert då och då. Du hör andra använda det. Det finns böcker. Det finns konsulter. Det har blivit lite ”viktigt” och ”angeläget” med transformation. Om man inte gör det så riskerar man att komma efter. Eller kanske till och med dö som verksamhet. Så ser rädsloretoriken ut.
Men har du kläm på vad transformation innebär? Vet du att transformation handlar om att förändra ett systems ändamål? Att det handlar om en förvandling? Att sluta göra fel saker och börja göra rätt saker?
Hur många organisationer som arbetar med digital transformation ägnar sig åt att förändra verksamhetens ändamål i denna mening? Försvinnande få skulle jag tro. Men ändå används ordet. Antingen av okunskap om ordets betydelse eller för att vilseleda och låta saker låta hippare än vad de är.
Det som i själva verket oftast pågår är reformation. Reformation innebär att systemet ändamål lämnas som det är, men att vissa beteenden förändras, eller att medel som används modifieras.
Låt mig ta ett enkelt och aktuellt exempel. Automatisering av viss handläggning inom t ex socialtjänst. Eftersom ändamålet inte förändras utgör denna digitalisering en reformation. En effektivisering om man så vill.
Jag vet, det är oartigt att märka ord. Men nu gjorde jag det. Jag tycker förvisso också att transformation är angeläget på många håll, så låt oss spara ordet till det som verkligen är transformation.
— Jan